En lang række virksomheder ser stort på sundhedsmyndighedernes vejledninger om forsvarlig rengøring mod coronavirus. Håndsprit er ikke anvendeligt til rengøring af overflader, men alligevel bliver det brugt af mange virksomheder.

Det har virksomheden Tegee-Dan ved Hedensted konstateret. Firmaet sælger et rengøringsprodukt som dokumenteret fjerner COVID-19 vira og bakterier, men hos kunderne er modtagelsen chokerende:

“Meldingen, vi har fået fra en stor række af vores kunder er, at de bruger håndsprit til at rengøre alting med. Man har ikke meget til overs for at vi har et produkt, som helt sikkert fjerner virus og bakterier – folk holder sig til håndspritten”, fortæller direktør Kim Holmgaard, som peger på manglende vejledning som årsag til problemet.

“Vi så det allerede i foråret, da frisørsalonerne fik lov at genåbne. Gaderne var fyldt med frisører, som råbte på konkrete vejledninger til at sikre sig selv og kunderne mod coronavirus. Nu har mange virksomheder selv opfundet retningslinjer og metoder, og det er ikke alle som har den håbede virkning.”

Rengøring med håndsprit har meget lav til ingen virkning mod coronavirus. Det har sundhedsmyndighederne ved flere lejligheder understreget, men måske der skal en konkret kampagne til for at hjælpe de danske virksomheder i gang:

“Spritten i håndsprit når i de fleste tilfælde at fordampe inden den har haft chancen for at eliminere coronavirus. Samtidig indeholder mange håndspritprodukter forskellige fedtstoffer, som er med til at bevare hændernes fugtighed. Fedt er til gengæld også et godt levested for bakterier og vira, så selv med de bedste intentioner risikerer man at lave en virusbombe i stedet for at fjerne vira”, siger Kim Holmgaard, der har en klar opfordring til myndighederne:

“Vi skal have undervist danskerne om hvordan man rengør korrekt mod virus og bakterier. Det er ikke raketvidenskab, men det vil gøre en stor forskel i kampen mod coronavirus.”