Vinteren står for døren. Den første nattefrost har for længst ramt Danmark, og inden længe risikerer vi at skulle fjerne is fra bilruderne hver morgen. Vi har lavet en guide for at hjælpe dig og din bil godt og sikkert gennem vintermånederne.

Sprinklervæske om vinteren skal kunne noget andet end om sommeren

Du har sikkert lagt mærke til at forruden bliver beskidt på en anden måde om vinteren end om sommeren. Om sommeren er det insektrester som er den største kilde til snavs på forruden. Insekter er der ikke mange af om vinteren, men til gengæld er der masser af vejsalt og snavs som bliver kørt op fra forankørende biler.

Det kræver en anden slags sprinklervæske at opløse vejsalt og vintersnavs på forruden. Derudover er det vigtigt at sprinklervæsken på bilen er frostsikret ned til omkring -20 grader. Når du sender sprinklervæske op på bilens forrude på landevejen med 80 km/t vil en temperatur på -5 grader føles som -25 grader, og med den forkerte sprinklervæske risikerer du at væsken fryser til is, når den rammer den kolde forrude. Det er både irriterende og livsfarligt.

En god vintersprinklervæske betyder at du kan køre sikkert gennem vinteren. For eksempel SONAX Antifrost & Sprinklervæske.

Udover at den rigtige sprinklervæske til vinterbrug sikrer at du kan se ud af forruden, så er det også vigtigt at sprinklervæsken ikke fryser til is i sprinklerbeholderen. Du kan risikere en dyr værkstedsregning hvis beholderen eller slangerne bliver frostsprængt.

En decideret vintersprinklervæske, som for eksempel SONAX Antifrost & Sprinklervæske, der kommer i en færdigblandet fire-liters dunk lige til at hælde i sprinklerbeholderen, er beregnet til at modstå frostgrader og vintervejr. SONAX Antifrost & Sprinklervæske er dokumenteret frostsikker ned til -20 grader, og selv ved minus 20 grader er sprinklervæsken stadigvæk til at fjerne med vinduesviskerne. SONAX Antifrost & Sprinklervæske kan blandt andet findes i Bilka og webshops som Landberg.dk og FDMShop.dk.

Hold duggen fra ruderne

Der er næsten ikke noget mere frustrerende end at sidde i en kold bil med blæserne på fuldt drøn og vente på at bilruderne er afdugget, så det er forsvarligt at køre afsted. Måske har du også følt dig fristet til at fjerne duggen med hænderne eller en klud – og fået en fedtet forrude som belønning?

Duggen er især et problem i vinterhalvåret, hvor fugt fra tøj, sko og kroppen sætter sig i bilen. Når fugten bliver varmet hurtigt op, sætter den sig som dug på bilens ruder – og så er det slut med det gode udsyn. Især i ældre biler kan man opleve problemer med dug. Her er det ofte utætte lister som er med til at lukke fugten ind i bilen.

Dug på ruderne er noget af det værste, når man ikke har tid til at vente på at bilen er klar til at køre…

Du kan gøre mange ting for at mindske fugtdannelsen. Start med ikke at efterlade fugtige ting i bilen – vådt tøj, organisk materiale osv. er typisk store syndere når det kommer til duggede bilruder. Det er også en god idé jævnligt at rengøre bilens ruder med en god glasrens, for eksempel SONAX Rude Rens, som du finder i mange supermarkeder, byggemarkeder og tankstationer. En ren forrude er sværere for duggen at sætte sig på.

En anden idé er at bruge en antidugsvamp. De findes i mange former og farver, men fælles for dem er, at de er imprægneret med et præparat som opløses når det kommer i berøring med duggen. På den måde tørrer du både duggen af og danner en usynlig hinde, der modvirker dugdannelse. Det kræver derfor en tildugget rude, hvis det skal virke optimalt!

Vi kan anbefale en SONAX Antidug Rudesvamp til formålet. Den har både en side til at aftørre dug og en side til forhindre yderligere tildugning. Den finder du i supermarkeder, byggemarkeder og tankstationer i hele landet. Den holder i flere måneder, så du er godt og sikkert kørende.

Når døren binder – eller gummilisten følger med!

Du har nok set at der i bildørene sidder gummilister hele vejen rundt. Listerne er lavet til blandt andet at holde bilen fri for fugt, og de er også med til at skærme kabinen for vejstøj og trækvinde. Nogle gange sker det, at gummilisterne fryser fast i løbet af en kold nat med nattefrost, og så kan det være svært at åbne bildøren.

Det er heldigvis let at forhindre at dørene binder – eller, endnu værre, at listerne knækker eller følger med døren når den åbner. En silikonebaseret gummipleje, eksempelvis SONAX Gummipleje, som kan købes på tankstationer og i supermarkeder, påføres dørlisterne. På den måde gør du gummilisterne vandafvisende og hjælper gummiet til at bevare sin smidighed. Det tager få minutter, og så sparer du både frustrationer og tid.

Her er produkterne som får dig og din bil sikkert gennem vinteren

 

SONAX Antifrost & Sprinklervæske – Rene ruder uden frostrisiko

Fås færdigblandet i 4-liters beholder, lige til at fylde på og tage med i bagagerummet.

SONAX Antidug Svamp 2-i-1 – Kom duggen i forkøbet

Fjern dug uden at fedte forruden – og forebyg at den kommer igen!

SONAX Gummipleje – Slut med fastfrosne gummilister

Påføres på bilens dørlister efter behov, eventuelt i forbindelse med bilvask.